Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βραχνιάζει συχνά η φωνή μου;
Θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές η βραχνάδα στη φωνή είναι γοητευτική αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη.
Που μπορεί να οφείλεται αυτή η βραχνάδα στη φωνή μου;
Στη θέση του πρωταθλητή βρίσκεται το κάπνισμα, η αλόγιστη χρήση της φωνής, το αλκοόλ αλλά και η ομιλία σε χώρους με πολύ θόρυβο, καπνό ή κλιματισμό. Τα τελευταία χρόνια η παλινδρόμηση είναι ένα από τα συχνά συμπτώματα της βραχνής φωνής.
Εάν βραχνιάσω, θα πρέπει να με δει ο γιατρός μου;
Αν η αλλαγή της χροιάς της φωνής μας επιμένει πάνω από 15 μέρες, θα πρέπει να εξετασθείτε από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.
Μπορώ να κάνω κάτι για τη προφύλαξη της βραχνάδας και τι είναι αυτό σε πρώτο στάδιο;
Η θεραπεία της βραχνάδας εξαρτάται κυρίως από την αιτία που την προκαλεί. Οι περισσότερες βραχνάδες θεραπεύονται με ξεκούραση της φωνής ή τροποποιώντας τη χρήση της φωνής. Κατά την ομιλία έχετε σταθερό τόνο στη φωνή, μη φωνάζετε, μην ψιθυρίζετε και μην τραγουδάτε και προφανώς το κάπνισμα και η παραμονή σε χώρους με a/c θα πρέπει να αποφεύγεται.
Βραχνή φωνή: Πώς γίνεται σήμερα η διάγνωση;
Ναι γίνεται με ενδοσκόπια, εύκαμπτα ή άκαμπτα, με τα οποία, σε σύνδεση με το μόνιτορ, μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει στις φωνητικές χορδές αλλά υπάρχει και μία πιο ειδική εξέταση, η στροβοσκόπηση, με την οποία ελέγχεται η δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών, γεγονός που αποκαλύπτει στον ειδικό παθολογικά ευρήματα τα οποία με την απλή λαρυγγοσκόπηση δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μία ολοκληρωμένη διάγνωση, γιατί αυτό καθορίζει και τη σωστή θεραπευτική στρατηγική.
Βραχνή φωνή: Ποια είναι η θεραπεία;
Ανάλογα με τη διάγνωση υπάρχει η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή προδιαθεσιακών καταστάσεων όπως η αλλεργία ή η γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, καθώς και σωστή διατροφή , αποφυγή καπνού, αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων. Ακόμα σημαντική είναι η λογοθεραπεία σε αυτούς τους ασθενείς είτε χρειαστεί χειρουργική επέμβαση είτε όχι. Όταν όμως οι παραπάνω αγωγές δεν αποδώσουν ή όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Πως γίνεται η επέμβαση και πόσο επώδυνη είναι;
Η επέμβαση γίνεται με laser ή με τα συμβατικά εργαλεία. Οι διάφορες μορφές laser που διαθέτουμε, τα ειδικά μικροεργαλεία και όλα αυτά κάτω από τη χρήση μικροσκοπίου αποτελούν μια οριστική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Η σωστή διατροφή ,η αποφυγή καπνού ,αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων εξασφαλίζουν το ιδανικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο.
Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητές του;
Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του, δεν υπάρχει πόνος μετά από την επέμβαση και ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες όπως ενδεικτικά αφωνία για 5 μέρες, ήπια χρήση της φωνής για 15-20 μέρες και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ,την οποία ακολουθεί πιστά, σύμφωνα με το θεράποντα Ιατρό.