Τι είναι οι αμυγδαλές και ποιος ο ρόλος τους;
Οι παρίσθμιες αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός και μαζί με τα κρεατάκια και την γλωσσική αμυγδαλή λειτουργούν σαν φίλτρο, κατακρατώντας τους μικροοργανισμούς. Αναλυτικότερα, είναι δύο μικροί αδένες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην είσοδο των αεροφόρων οδών.
Βασικός ρόλος τους είναι:
- να απομακρύνουν από τον οργανισμό διάφορα μικρόβια
- να παράγουν αντισώματα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και κατά συνέπεια καταπολεμώντας τις μολύνσεις.
Αμυγδαλεκτομή: Πότε πρέπει να γίνεται;
Οι βασικότερες ενδείξεις που καθιστούν απαραίτητη την αμυγδαλεκτομή είναι οι εξής:
- Όταν υπάρχουν πολλά επεισόδια αμυγδαλίτιδας στη διάρκεια ενός έτους (3 ή περισσότερα)
- Όταν έχει γίνει έστω μια φόρα περιαμυγδαλικό απόστημα
- Όταν η φλεγμονή επηρεάζει τα γειτονικά όργανα
- Σε έντονο ροχαλητό και σε άπνοιες
Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να υποβληθεί κάποιος σε αμυγδαλεκτομή;
Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο ρόλος των αμυγδαλών μέχρι το 2ο έτος είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αναγνωρίζουν την φύση των αντιγόνων και δίνουν στον οργανισμό την «μνήμη» για να διατηρήσει αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης δια βίου, δεν επιτρέπεται αμυγδαλεκτομή πριν από την ηλικία των 3 ετών.
Πώς γίνεται η επέμβαση της αμυγδαλεκτομής;
Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί προεγχειρητικός έλεγχος, ώστε ο ασθενής ή το παιδί να υποβληθεί σε ολική αναισθησία, έπειτα η διαδικασία πραγματοποιείται δια μέσου του στόματος.
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να πραγματοποιηθεί η αμυγδαλεκτομή:
- Εξωκάψιος αμυγδαλεκτομή, κατά την οποία παρασκευάζεται εκ νέου όλη η αμυγδαλή και ο υμένας που την περιβάλλει.Αυτός ο τύπος αμυγδαλεκτομής, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, για παρακολούθηση του ασθενούς.
- Ενδοκάψιος αμυγδαλεκτομή, κατά την οποία δεν αφαιρείται όλο το όργανο και δεν χρειάζεται διανυκτέρευση.
- Κρυπτόλυση, είναι μια διαδικασία κατά την οποία στόχος του θεράποντος ιατρού είναι να γίνει σμίκρυνση των όγκων των αμυγδαλών, χωρίς να επηρεάζονται οι κρύπτες, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα λεπτομερή καθαρισμό της περιοχής.
Αυτό που κατά κύριο λόγο εφαρμόζεται σήμερα είναι η αφαίρεση της με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετεγχειρητικά;
Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνει σίγουρα ο ασθενής μετά το χειρουργείο (διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα), είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του χειρούργου. Αν οι οδηγίες εφαρμοσθούν τότε η περίοδος επούλωσης θα είναι εξαιρετικά ανώδυνη και ομαλή.
Έπειτα, πρέπει με απόλυτη ακρίβεια να λαμβάνουν οι ασθενείς τα παυσίπονα και την αντιβίωση, ώστε να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα και τη μέγιστη δράση. Αναφορικά με τη διατροφή σας, πρέπει να γνωρίζεται ότι είναι μείζονος σημασίας ο ασθενής να τρέφεται με μαλακές τροφές τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. Οι πιο πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται με ένα παγάκι μέσα στο στόμα τους και η τροφή τους θέλουν να είναι κρύα. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η κατανάλωση ποτού και το κάπνισμα, τουλάχιστον τις πρώτες δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο.
Τέλος, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από διάστημα 4 ημερών και απαραίτητο θα είναι να αποφεύγουν την έντονη σωματική και αθλητική δραστηριότητα για 15 μέρες.
Γιατί χρειάζεται να γίνει χειρουργείο;
- στις καλοήθεις βλάβες για βελτίωση της χροιάς της φωνής και της αναπνοής
- στις ύποπτες βλάβες για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση
Συχνές Ερωτήσεις Για Αμυγδαλεκτομή
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή);
- Όταν υπάρχουν αρκετά επεισόδια αμυγδαλίτιδας (τέσσερα ή περισσότερα το χρόνο) ή λιγότερα, αλλά αρκετά σοβαρά.
- Όταν έχουν μεγάλο μέγεθος με αποτέλεσμα, να δυσκολεύουν το έργο της αναπνοής.
Επισημαίνεται ότι η διόγκωση των αμυγδαλών παρατηρείται κυρίως στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες είναι συχνότερο να εμφανιστεί υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και το περιαμυγδαλικό απόστημα.
Αν υπάρχει υποψία καρκίνου, μορφή καρκίνου η οποία επισημαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σπάνια.
Σε άτομα που υπέφεραν από περιαμυγδαλικό απόστημα, προτιμάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, ώστε να μην εμφανιστεί πάλι μελλοντικά.
Όταν η φλεγμονή επηρεάζει και τα γειτονικά όργανα (αυτιά, ιγμόρεια, πνεύμονες).
Όταν κανείς ροχαλίζει έντονα ή κάνει άπνοιες λόγω μεγάλου μεγέθους των αμυγδαλών.
Εύκολη κόπωση
Πόνοι στο μυοσκελετικό σύστημα
Διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο
Κακοσμία
Πονοκέφαλος
Επίμονος βήχας
Δέκατα
Είναι η μόλυνση των αμυγδαλών. Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποιος παράγοντας που καταβάλλει την αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απλές ιώσεις, κοινώς το κρυολόγημα. Μπορεί να είναι είτε οξεία, διαρκώντας μερικές ημέρες ή εβδομάδες, ή χρόνια, διαρκώντας μήνες. Εξέλιξη της αμυγδαλίτιδας είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα.
Με τον όρο περιαμυγδαλικό απόστημα, αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία ανάμεσα στο φαρυγγικό τοίχωμα και την αμυγδαλή συγκεντρώνεται πύον. Η συγκέντρωση του πύου κρίνεται εξαιρετικά επιβλαβής για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια στον πάσχοντα, αφού έχει την τάση να αναπτύσσεται βαθιά μέσα στον τράχηλο.
Συνήθως, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί οριστικά το περιμαυγδαλικό απόστημα, είναι η χειρουργική διάνοιξη και έπειτα από υποχώρηση της οξείας φλεγμονής να πραγματοποιηθεί και αμυγδαλεκτομή.