ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL

Διάφραγμα Μύτης – Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Αρχική | Ωρλ Παθήσεις - Επεμβάσεις | Διάφραγμα Μύτης – Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Τι είναι το Διάφραγμα Μύτης (Στραβό Ρινικό Διάφραγμα);

Το διάφραγμα μύτης (ρινικό διάφραγμα) είναι το χώρισμα στο κέντρο της μύτης, το οποίο διαιρεί την ρινική κοιλότητα σε αριστερό και δεξιό τμήμα (ρουθούνια). Ένα κανονικό ρινικό διάφραγμα είναι ίσιο και κατευθύνεται κάθετα προς το πρόσωπο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αβίαστη και ολοκληρωμένη αναπνοή, είναι στο εσωτερικό της να υπάρχει επαρκής χώρος (χωρίς στενώματα ή περαιτέρω εμπόδια), για να εισέρχεται και να εξέρχεται ο εισπνεόμενος ατμοσφαιρικός αέρας

Στις περιπτώσεις που το ρινικό διάφραγμα παρεκκλίνει προς μια πλευρά και δε βρίσκεται στο μέσο, τότε έχουμε στραβό ρινικό διάφραγμα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία του αέρα, κάνοντας δύσκολη τη λειτουργεία της αναπνοής.

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ασθενείς εξοικειώνονται με αυτήν την κατάσταση από την στιγμή που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αναπνέοντας για πολύ καιρό «λάθος». Τα αποτελέσματα είναι οι κεφαλαλγίες, ο βήχας, η κούραση, το ροχαλητό ,τα προβλήματα με τα αυτιά, η ξηρότητα στο λαιμό αλλά και οι συχνές φαρυγγίτιδες.

Από την άλλη, ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, αντιμετωπίζουν εις διπλούν αυτού του είδους το αναπνευστικό πρόβλημα.

Διάφραγμα Μύτης (Στραβό Ρινικό Διάφραγμα) – Αίτια

Τα αίτια του στραβού διαφράγματος της μύτης είναι πολλά. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε λόγω κληρονομικότητας και σε αυτή την περίπτωση η σκολίωση του ρινικού διάφραγματος δημιουργείται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Μπορεί όμως το αίτιο να είναι κάκωση ή τραυματισμός κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου μπορεί να συμβεί έπειτα από πτώση κατά τη διάρκεια της άθλησης ή μετά από ένα τροχαίο ατύχημα ή πτώση από ίδιου ύψους που συμβαίνει πολύ συχνά στην παιδική ηλικία. Άλλο αιτιο μπορεί να αποτελεί ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα ύστερα από μία οχι ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στραβού διαφράγματος και των κογχών σε προηγούμενα χειρουργείο.

Γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι σπάνιες.

Όποιο και να είναι το αίτιο αξίζει να τονιστεί ότι η σκολίωση του διαφράγματος μπορεί να αφορά είτε την χόνδρινη μοίρα είτε την οστέινη να έχει διάφορες μορφές είτε σχημα C η σχήμα S πιο συχνα.

Διάφραγμα Μύτης (Στραβό Ρινικό Διάφραγμα) – Συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα του στραβού διαφράγματος της μύτης είναι η ρινική συμφόρηση ή μπούκωμα, η οποία εμποδίζει σε καθημερινή βάση την αναπνοή και επηρεάζει πολλές λειτουργίες όπως τον ύπνο και αποτελεί ένα από τα κύρια αιτία για ροχαλητό. Επίσης επηρεάζει τις αθλητικές δραστηριότητες, την απόδοση στην εργασία και γενικότερα προκαλεί ένα αίσθημα δικαιολογεία της κούρασης και έλλειψης ευεξίας που προκύπτει σαν άμεση συνέπεια από την κακή οξυγόνωσή.

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα του στραβού διαφράγματος είναι οι κεφαλαλγίες το αίσθημα ότι έχει κολλήσει μια βλέννη στο λαιμό γιατί λόγω της ρινικής αποφράξης η στοματική αναπνοή στη διάρκεια της μέρας και του ύπνου γίνεται για μεγάλα διαστήματα με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μία χρόνια φαρυγγίτιδα. Όλη αυτή η δυσλειτουργία στην ρινική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει μερική ανοσμία αφού ο αέρας δε φτάνει εύκολα στον οσφρητικό βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας με αποτέλεσμα μειωμένη όσφρηση και προδιάθεση στην εμφάνιση ιγμορίτιδας ή άλλων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν πολύ με αυτά που παρατηρούνται στην αλλεργική ρινίτιδα και σε ασθενείς με ρινικούς πολύποδες, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο σχολαστική ενδοσκόπηση της ρινικής κοιλότητας ώστε να γίνει ολοκληρωμένη διάγνωση.

Στραβό Διάφραγμα Μύτης: Διάγνωση

Η διάγνωση για το στραβό ρινικό διάφραγμα γίνεται αποκλειστικά με την ενδοσκόπηση της μύτης από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Η χρήση της αξονικής τομογραφίας που συχνά γίνεται σε ασθενείς με στραβό διάφραγμα έχει αποκλειστικά και μόνο το σκοπό να διερευνηθεί εάν υπάρχουν παράλληλα στοιχεία φλεγμονής σε οξεία ή χρόνια φάση στις παραρρίνιες κοιλότητες τα οποία χρήζουν και αυτά αντιμετώπισης.

Πριν γίνει ενδοσκόπηση χρειάζεται προετοιμασία της μύτης με αποσυμφόρηση για να μπορεί να διερευνηθεί το ρινικό διάφραγμα τόσο στην χόνδρινη όσο και οστέινη μοίρα, διότι πολύ συχνά οπίσθιες οστέινες σκολίωσεις διαφεύγουν της διάγνωσης αν η μύτη είναι οιδηματώδης.

Βέβαια ακρογωνιαίος λίθος για την διάγνωση κάθε ιατρικού προβλήματος αποτελεί το σχολαστικό ιστορικό εκτός από την ολοκληρωμένη κλινική και ενδοσκοπική εκτίμηση που οδηγεί σε μία συνολική εικόνα της παθολογίας και στον σχεδιασμο του χειρουργικού πλάνου.

Στραβό Διάφραγμα Μύτης: Επέμβαση – Χειρουργείο

Αν τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται στον ασθενή συνεχόμενα, τότε η προτεινόμενη θεραπεία και αποκατάσταση είναι ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος που παρουσιάζει σκολίωση και η επαναφορά του σε φυσιολογικό με πλαστική χειρουργική ρινικού διαφράγματος, μέθοδος που διεξάγεται ενδορρινικά.

Πριν το χειρουργείο, διεξάγονται εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία – ώστε ο ασθενής να μην αισθανθεί πόνο ή ενοχλήσεις – ύστερα από την διεξαγωγή μιας μικρής τομής εσωτερικά στην μύτη. Συγκεκριμένα, αφαιρούνται τα τμήματα της σκολίωσης, είτε τα οστέινα είτε και τα χόνδρινα τμήματα της μύτης, αν χρειαστεί τροποποιούνται και επανατοποθετούνται στην θέση τους.

Η εγχείρηση δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα και ο ασθενής ανάλογα με την κρίση του γιατρού, δεν ξεπερνάει την μία ημέρα παραμονής του στην κλινική. Αν το άτομο είναι νέο και υγιές σε ηλικία η παραμονή του στην κλινική δεν καθίσταται καν απαραίτητη.

Στραβό Διάφραγμα: Πλεονεκτήματα Χειρουργείου

Η χειρουργική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Πρόκειται για ασφαλές χειρουργείο
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος
  • Οριστική απαλλαγή από τα ενοχλητικά συμπτώματα
  • Συνδυασμός χειρουργείο με άλλες επεμβάσεις για πλήρη αποκατάσταση εμφάνισης της μύτης
  • Προσιτό κόστοσ χειρουργείου

Ρινικό Διάφραγμα: Μετά την εγχείρηση

Μετά την εγχείρηση και συνήθως έπειτα από μερικές ώρες ή την επόμενη ημέρα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος και δεν υφίσταται πόνος και οίδημα στην περιοχή. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα έχει καλύτερη αναπνοή, η οποία αποκαθίσταται πλήρως μετά από περίπου ένα μήνα.

Η αναπνοή από το στόμα καθίσταται αναγκαία για λίγες ημέρες, ενώ η η τροφή επιτρέπεται από την πρώτη στιγμή, αρκεί να είναι χλιαρή. Συνίσταται να μην καταναλώνετε πικάντικα φαγητά για κάποιες ημέρες.

Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς και την πολύωρη έκθεση στον ήλιο για κάποιες ημέρες.

Οι καπνιστές θα πρέπει να απέχουν από το κάπνισμα, τουλάχιστον για μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Απαγορεύεται να φυσάτε τη μύτη σας για περίπου 1-2 εβδομάδες, ενώ μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί μια σύντομη αντιβιοτική αγωγή. Συστήνονται επίσης πλύσεις με ειδικό διάλυμα και χρήση αλοιφής για κάποιες ημέρες.

Στραβό Διάφραγμα Μύτης: Συχνές ερωτήσεις για το ρινικό διάφραγμα

Όχι, με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο, γιατί λόγω της μεγέθυνσης που χρησιμοποιεί ανήκει στις minimally invasive τεχνικές.

Συνήθως μετά τα 14 έτη μπορεί να χειρουργηθεί το διάφραγμα και μέχρι οποιαδήποτε ηλικία, καθώς οι ενδοσκοπικές τεχνικές είναι minimally invasive. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και συνήθως έχουν να κάνουν με ρινορραγίες, οι οποίες αποτρέπονται, αν ο ασθενής δεν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία και δε καταπονήσει τον εαυτό του για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Όχι, γιατί οι χειρισμοί με την ενδοσκοπική μέθοδο είναι πιο ατραυματικοί.

Όχι, γιατί τα μοντέρνα υλικά που χρησιμοποιούμε για τον πωματισμό είναι πολύ ήπια.

Το κολύμπι σε πισίνα, τα βάρη στο γυμναστήριο, το αεροπορικό ταξίδι και το σκύψιμο για 15 περίπου μέρες μετά το χειρουργείο.

Όχι, αν χειρουργηθεί σε όλες τις περιοχές του ρινικού διαφράγματος και αν συγχρόνως αντιμετωπιστούν και οι ρινικές κόγχες.

Μπορεί να προκληθεί αιμορραγία από τη μύτη, αλλά αυτό συμβαίνει πρακτικά όταν ο ασθενής δε συμμορφώνεται με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που ήδη αναφέρθηκαν.

Ο ασθενής από την 3η-4η μέρα μετεγχειρητικά μπορεί να εργαστεί σε δουλειά γραφείου, αλλά όχι σε χειρωνακτική εργασία για 15-20 μέρες.

Ζούμε σε μία εποχή με έντονους ρυθμούς καθημερινότητας. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να επιφέρει άγχος και δυσφορία εκτός από τα συνηθισμένα λειτουργικά προβλήματα. Αντιμετωπίστε όλες τις διαταραχές της ρινικής κοιλότητας με την συμβολή της επιστήμης και αναπνεύστε ανεμπόδιστα κάθε στιγμή!

Video Gallery

Photo Gallery

ΩΡΛ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου – ΠαιδοΩΡΛ
Επιστημονική Συνεργάτης του νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” – “ΜΗΤΕΡΑ”