Ασκώντας την ιατρική τόσα χρόνια, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι παρά την εξέλιξη υπάρχει μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας. Στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης, έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια. Βέβαια, παρά την εξέλιξη στη διάγνωση και τη θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, είναι βέβαιο αυτό που ο Ιπποκράτης είχε πει πριν από χιλιάδες χρόνια, ότι το σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται. Για να συμβεί αυτό, ύψιστη σημασία έχουν οι εξής παράγοντες: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης.
Τα ευεργετικά σπορ του νερού: Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Αναπτύσσονται σωματικές δυνάμεις παράλληλα με τις νοητικές λειτουργίες και τονώνεται η ευεξία. Ειδικά η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα, καθώς συνδυάζει την άθληση με την επαφή με το υδάτινο στοιχείο, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και προάγει την ψυχική μας υγεία, λόγω της άμεσης επαφής με τη φύση. Πριν από οκτώ χρόνια, μπήκα στον γλυκό πειρασμό να πραγματοποιήσω ένα παιδικό μου όνειρο: να μάθω θαλάσσιο σκι και ιστιοσανίδα. Σαγηνεύτηκα από την αύρα του αέρα της Πάρου και αποφάσισα να ξεπεράσω τους φόβους μου, χάρη στους έμπειρους δασκάλους. Η ιστιοσανίδα και το θαλάσσιο σκι είναι δύο αθλήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό στα ύψη, γιατί αυξάνονται τα επίπεδα.
των ενδορφινών, που δρουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά στον εγκέφαλο και αμέσως αλλάζει η διάθεσή μας. Αλλά και με την επαφή μας με το νερό κάνουμε τις πιο φυσικές ρινικές πλύσεις και αυτό θεραπεύει χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάει σε ένα σταθερό επίπεδο, χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα. Και τα δύο αθλήματα απαιτούν συντονισμό κινήσεων και ισορροπία. Είναι από τις πιο δημοφιλείς καλοκαιρινές δραστηριότητες στη χώρα μας και όχι άδικα. Ειδικά για το θαλάσσιο σκι, η στιγμή που το σώμα, μαζεμένο σαν μπάλα, εκτινάσσεται και πλέει πάνω στο νερό είναι συγκλονιστική και αξίζει να το ζήσει κανείς. Όσον αφορά το άθλημα της ιστιοσανίδας, ο συντονισμός και η τεχνική που απαιτείται για να ισορροπήσεις πάνω στη σανίδα χαρίζει απίστευτη αυτοπεποίθηση, σε όποια ηλικία και αν είναι κανείς, καθώς ανακτάς τον έλεγχο του σώματος. Αξίζει να αναφέρουμε αυτό που λέει ο Αργεντινός ψυχίατρος Χόρχε Μπουκάι σε ένα του βιβλίο: «Η ζωή είναι όπως το σπορ της ιστιοσανίδας, πρέπει να πας ανάλογα με τον αέρα και το κύμα που έχει μια συνεχή δυναμική».
Καλύτερο προφίλ υγείας: Αυτά τα σπορ έχουν ευεργετική επίδραση και στα χρόνια νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού. Η υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε ευεργετικά συστατικά μειώνει τις πιθανότητες νοσηρότητας, ενώ αλλάζει το προφίλ χρόνιων νοσημάτων, όπως οι αλλεργίες και η ιγμορίτιδα, και στα παιδιά και στους ενήλικους.
Η σημασία της πρόληψης: Το «κλειδί», λοιπόν, για την καλή υγεία είναι η πρόληψη. Οι παρακαταθήκες ενέργειας που πήραμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές ας γίνουν η αφορμή να αντιδράσουμε πιο ολιστικά στην αύξηση της νοσηρότητας, με ριζικές αλλαγές του καθημερινού τρόπου που ζούμε, που αφορούν τη διατροφή, την άθληση και τη διαχείριση των γεγονότων της ζωής μας.
Διαταραχές
κατάποσης
Η δυσφαγία συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής, καθώς και με την εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης.
Η δυσφαγία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να απο-φευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές λόγω κυρί-ως των σιωπηλών εισροφήσεων ή λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Οι επικίνδυνες ηλικίες
Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένους, και μπορεί να οφείλεται σε πα-θήσεις της κεφαλής και του τραχήλου, κακοήθειες στην πε-ριοχή του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της υπερώ-ας, νευρομυϊκές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, αγγεια-κά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα αίτια. Τα ηλικιωμένα άτο-μα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την εμ-φάνιση διαταραχών κατάποσης, καθώς πολλές λειτουργίες τους που ελέγχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι σε φθίνουσα πορεία.
Τα συμπτώματα
Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσφαγίας είναι η αδυναμία κατάποσης, η καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για τη μάσηση και την κατάποση, ο βήχας κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού, τα μεγάλα σε διάρκεια γεύματα, η αίσθηση ξένου αντικειμένου στον λαιμό, η δια-φυγή τροφής ή υγρού από το στόμα, η αλλοίωση της φωνής,
η απώλεια όρεξης αλλά και βάρους λόγω μη επαρκούς σίτι-σης και οι επανειλημμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Στα παιδιά και στα μωρά μπορεί να παρουσιαστεί ως δυσκο-λία στα γεύματα (μεγάλη διάρκεια γευμάτων) ή στον θηλα-σμό, ως άρνησή τους για λήψη τροφής ή υγρών, με βήχα ή πνιγμό κατά τη σίτιση, με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστι-κού και με αδυναμία απόκτησης φυσιολογικού βάρους.
Η σίτιση των ασθενών
Στους ασθενείς με διαταραχές κατάποσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας σίτισης με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία. Η σίτιση με Levin προτιμάται αρχικά σε όλους αυτούς τους ασθενείς, δεν προβλέπεται όμως να γίνε-ται μακροχρόνια. Η γαστροστομία είναι η εναλλακτική μέθο-δος σίτισης ασθενών με άνοια, νόσο Parkinson και εγκεφα-λικά επεισόδια, καθώς η σίτιση με Levin έχει σοβαρά μειονε-κτήματα και δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλα χρονικά δι-αστήματα. Πλέον γίνεται αναίμακτα και χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσω της γαστροσκόπησης.
- σημασία της διάγνωσης
- διάγνωση της δυσφαγίας μπορεί να γίνει με μια ειδική και
προσιτή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο, στο νοσοκομείο ή και στο σπίτι αν ο ασθενής δεν μεταφέρεται. Η εξέταση λέγεται FEES (Flexible Εndoscopic Εvaluation of Swallowing – Ενδο-σκοπική εκτίμηση της κατάποσης με το εύκαμπτο ρινοφαρυγ-γολαρυγγοσκόπιο). Είναι σημαντικό να γίνει η διάγνωση της δυσφαγίας, για να εκτιμήσουμε πότε o ασθενής μπορεί να παίρ-νει τροφή από το στόμα χωρίς τον φόβο των εισροφήσεων. Επί-σης, για να αποφασίσουμε το είδος και τη σύσταση των τροφών και να κατευθύνουμε τη θεραπευτική μας στρατηγική. Η δυ-σφαγία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμε-τώπισης, καθώς μπορεί να οδηγήσει από την υποθρεψία έως τον θάνατο, σε περίπτωση απόφραξης των αεραγωγών από εισροφή-σεις. Ο ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος θα εκτιμήσει τη φύση του προβλήματος και θα καθοδηγήσει τον ασθενή στην κατάλληλη θεραπεία, που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση.